renner.se

2024-04-27 lördag v.17

HällakakorSkriv ut

Källa: Hembakta polarkakor - Lindas Bakskola & Matskola

Till 14-16 st:
50 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
1½ tsk salt
6dl rågsikt
4-6dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
  2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
  3. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
  4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.