Hällakakor Källa: Hembakta polarkakor - Lindas Bakskola & Matskola Till 14-16 st: 50 g jäst 4 dl mjölk, fingervarm 75 g smör, rumsvarmt ¾ dl ljus sirap 1½ tsk salt 6dl rågsikt 4-6dl vetemjöl Gör så här: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.