Halloumi Tikka Masala
Till 4 personer:
Tillbehör:
Indiskt ris (basmati)
Naan
Marinad:
250 g halloumi
1½d dl grekisk yoghurt
½ msk ingefärs- och vitlökscréme
¼ msk chilipulver (eller paprika pulver)
½ msk garam masala
½ tsk gurkmeja
½ liten grovhackad paprika
½ liten hackad gul lök
salt och peppar
Gör så här:
- Hacka löken och paprikan samt dela halloumin i kubfomade bitar.
- Blanda youghurt och alla kryddor i en bunke.
- Häll i de hackade ingredienserna och rör om tills allt är täckt av marinaden.
Såsen, steg 1:
1 msk matolja
14 cashewnötter
2½ dl hackad gul lök
3½ dl hackade tomater (måste vara ordentligt mogna)
½-1 msk chilipulver (eller paprika pulver)
1 msk garam masala
¼ msk salt (efter smak)
Såsen, steg 2:
1 msk matolja
1½ msk ingefärs- och vitlökscréme
1 msk socker
1 msk kasuri methi (går att hoppa över)
3-4 msk grädde
2 msk finhackade färsk korrianderbland
Gör så här:
- Hetta upp 1 msk matolja och stek löken tills den är genomskinlig eller börjar få färg.
- Tillsätt tomaterna, cashewnötterna och strö över lite salt.
- Stek tillsammans till tomaterna är mjuka.
- Tillsätt chilipulver, garam masala, socker och salt. Stek tills det doftar gott.
- Kyl ned röran.
- Häll i 1½ dl vatten och mixa tills röran är helt slät.
- Stek ingefärs- och vitlökscrémen tills den något stickande doften har lagt sig, någon minut eller så. Crémen får inte bli bränd.
- Sänk värmen och tillsätt purén.
- Häll eventuellt i vatten för att få bra konsistens, typ 1½dl
- Koka under lock tills såsen börjar tjockna och du ser lite oljedroppar ovanpå röran.
- Smula sönder kasuri methin .
- Smaka av med mer salt.
- Stek nu halloumin och paprikan på hög värme tills marinaden börjar torka upp och osten har fått en fin färg.
- Häll i det stekta i såsen, tillsätt grädden och rör om försiktigt.
- Garnera med korrianderbladen.
- Servera med ris och/eller naan.