Kantarellsoppa
2 1/2 liter färska kantareller (eller motsvarande mängd torkade eller konserverade)
4 finhackade schalottenlökar
100 gram smör
1/2 dl vetemjöl
1 dl kycklingfond på flaska
2 1/2 liter vatten
4 dl torrt vitt vin
5 dl grädde
5 äggulor
salt och peppar
Gör så här:
- Hacka kantarellerna grovt och stek dem tillsammans med den finhackade löken tills nästan all vätska har kokat in.
- Pudra över mjölet och rör om väl.
- Tillsätt vatten, buljong och vin och låt koka upp.
- Låt soppan sjuda i 20-30 minuter. (hit kan man förbereda, kan förvaras 2-3 dagar i kyl)
- Blanda äggulor och grädde i en skål.
- Låt soppan få ett kraftigt uppkok och tag sedan av kastrullen från värmen och vispa ner ägg- och gräddblandningen, smaka av med salt och peppar.
- Värm upp soppan ordentligt men låt den inte koka, servera genast.