Kaffemarinerad fläskfilé med palsternacksmos
600-700 g fläskfilé (färsk och välputsad)
2 msk snabbkaffepulver
1 dl japansk soja
1 msk till stekning
Sås:
½ dl finstrimlad purjolök
½ l små kantareller
1 msk smör
2 dl mustigt rödvin
1 msk kaffe- och sojamarinad
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl vatten
3 krm smulad rosmarin
1 msk honung
2 tsk majzena majsstärkelse
50 g smör
Gör så här:
- Skär köttet i 3-4 cm tjocka bitar. Lägg dem på snittytan och platta till dem lite med handlfaltan.
- Blanda kaffepulver och soja i en skål. Lägg ner köttet och blanda väl. Låt stå 30 minuter eller mer, vänd köttet ett par gånger under tiden.
- Stek köttet på båda sidor, ca 4 minuter i en matsked smör på ej för hög värme eftersom köttet då blir mörkt. Tag upp och håll det varmt. Diska ut pannan. OBS! Spara marinaden.
- Sås:Fräs lök och svamp i en matsked smör tills vätskan kokat in.
- Blanda vin, marinad, fond, vatten och rosmarin. Häll det över svampen och sjud någon minut.
- Rör i honungen och majsstärkelsen i lite vatten och koka upp på nytt. Tillsätt smöret i klickar. Lägg i köttet och låt det bli varmt.
Palsternacksmos:
300 g palsternacka
400 g potatis (mjölig sort)
25 g smör
1 dl het mjölk
1 dl finriven cheddarost
2-3 krm salt
1 krm grovmald svartpeppar
Gör så här:
- Skala palsternacka och potatis. Skär dem i bitar så förkortas koktiden. Koka bitarna helt mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
- Mosa bitarna med elvisp eller genom en potatispress.
- Rör ner smör, mjölk och ost. Salta och peppra och håll moset varmt.