Kaffemarinerad fläskfilé med palsternacksmos Till 4 personer: 600-700 g fläskfilé (färsk och välputsad) 2 msk snabbkaffepulver 1 dl japansk soja 1 msk till stekning Sås: ½ dl finstrimlad purjolök ½ l små kantareller 1 msk smör 2 dl mustigt rödvin 1 msk kaffe- och sojamarinad 1 msk koncentrerad kalvfond 1 dl vatten 3 krm smulad rosmarin 1 msk honung 2 tsk majzena majsstärkelse 50 g smör Gör så här: Skär köttet i 3-4 cm tjocka bitar. Lägg dem på snittytan och platta till dem lite med handlfaltan. Blanda kaffepulver och soja i en skål. Lägg ner köttet och blanda väl. Låt stå 30 minuter eller mer, vänd köttet ett par gånger under tiden. Stek köttet på båda sidor, ca 4 minuter i en matsked smör på ej för hög värme eftersom köttet då blir mörkt. Tag upp och håll det varmt. Diska ut pannan. OBS! Spara marinaden. Sås:Fräs lök och svamp i en matsked smör tills vätskan kokat in. Blanda vin, marinad, fond, vatten och rosmarin. Häll det över svampen och sjud någon minut. Rör i honungen och majsstärkelsen i lite vatten och koka upp på nytt. Tillsätt smöret i klickar. Lägg i köttet och låt det bli varmt. Palsternacksmos: 300 g palsternacka 400 g potatis (mjölig sort) 25 g smör 1 dl het mjölk 1 dl finriven cheddarost 2-3 krm salt 1 krm grovmald svartpeppar Gör så här: Skala palsternacka och potatis. Skär dem i bitar så förkortas koktiden. Koka bitarna helt mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mosa bitarna med elvisp eller genom en potatispress. Rör ner smör, mjölk och ost. Salta och peppra och håll moset varmt.