renner.se

2024-04-16 tisdag v.16

Kryddig biff på amerikanskt visSkriv ut

Från: Nya fredagsgourmet

Bild pxc3xa5 maten Grillad biff med senapspotatis

Till 4 personer:
600 g utskuren, putsad biff
1 tsk chilipulver
1 tsk gourmetsalt
1 tsk gula senapsfrön
2 krm nymald svartpeppar
1 krm malda nejlikor
1 tsk rivet apelsinskal
2 msk smör
1 skivad vitlöksklyfta
Färskpotatis med senap:
3/4 kg färskpotatis
2 msk olivolja
Dressing:
3 msk olivolja
½ tsk gourmetsalt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk gula senapsfrön
½ dl finhackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronsaft
1 msk grovmald dijonsenap


Gör så här:
  1. Kött:Blanda de torra kryddorna noga med det fuktiga apelsinskalet. Klappa in kryddorna runt om det putsade köttet. Låt ligga medan potatisen lagas.
  2. Potatis:Borsta potatisen och koka den nätt och jämt färdig. Låt den svalna lite.
  3. Dela potatisen mitt itu. Hetta upp en grillpanna, pensla med olivolja och grilla snittytorna på potatisen.
  4. Dressing:Blanda alla ingridienser.
  5. Blanda den vackert mönstrade potatisen med dressingen. Låt stå och dra.
  6. Sätt ugnen på 175°C. Fräs 2 msk smör med 1 delad vitlöksklyfta så smöret för god vitlökssmak. Ta upp vitlöken och bryn köttet runt om i smöret. Set till att värmen inte blir för hög. Kryddorna runt köttet kan lätt få för mycket färg.
  7. Stick in en kötttermometer i köttets ena kortsida och sätt in köttet mitt i ugnen. Stek till 62°C. Svep in köttet i aluminiumfolie och låt ligga i 10 minuter. Värmen brukar då stiga till 67°. Den som vill ha köttet lite mer stekt låter innertemperaturen gå upp till mellan 65 och 70° i ugnen.

Blandad sallad med varm brieostdressing
Röda mangoldskott piggar upp i en blandad sallad. Funkar med endast mangoldskott också.

Till 4 personer:
1 hackad schalottenlök
½ msk olivolja
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
100 g mogen brie utan kanter
salt och svartpeppar


Gör så här:
Fräs löken i olivolja. Smaksätt med senap och vinäger. Rör ner vatten och lägg i brieosten att smälta. Salta och peppra. Dressing är klar då osten precis smält. Ringa dressingen ljummen över salladen.


Vintips
El Pedrosal (nr 2389) tyckte vi funkade utmärkt till.