Flamberade bananer med romrussin
4 fasta men mogna bananer
1/2 dl russin
1 dl mörk rom
50 g smör
1 dl strösocker
Tillbehör:
ca 4 msk lättrostad flagad mandel
vaniljglass i kulor
Gör så här:
- Slå romen över russinen i ett glas. Låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar, gärna längre, så att russinen sväller och tar till sig romsmaken. Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna under tiden.
- Skala bananerna, dela dem på längden i halvor med en vass kniv.
- Smält smöret i en stek- eller traktörpanna. Tillsätt sockret och rör om då och då på medelvärme eller snäppet däröver, tills det smält och fått en brun färg, men inte bränd.
- Lägg ner bananerna i den brynta sockermassan och sjud dem några minuter så att de blir genomvarma och mjuka. Vänd bananerna efter någon minut så att de får puttra totalt 2-3 minuter.
- Tag pannan från spisen och köksfläkten. Slå rom och russin i pannan och tänd på omedelbart. När lågorna minskat, ös bananerna med romsåsen.
- Lägg upp bananerna i sin sås på varmt uppläggningsfat eller servera den direkt ur pannan. Strö lättrostad flagad mandel över bananerna och servera dem med vaniljglass.