Flamberade bananer med romrussin Till 4 personer: 4 fasta men mogna bananer 1/2 dl russin 1 dl mörk rom 50 g smör 1 dl strösocker Tillbehör: ca 4 msk lättrostad flagad mandel vaniljglass i kulor Gör så här: Slå romen över russinen i ett glas. Låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar, gärna längre, så att russinen sväller och tar till sig romsmaken. Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna under tiden. Skala bananerna, dela dem på längden i halvor med en vass kniv. Smält smöret i en stek- eller traktörpanna. Tillsätt sockret och rör om då och då på medelvärme eller snäppet däröver, tills det smält och fått en brun färg, men inte bränd. Lägg ner bananerna i den brynta sockermassan och sjud dem några minuter så att de blir genomvarma och mjuka. Vänd bananerna efter någon minut så att de får puttra totalt 2-3 minuter. Tag pannan från spisen och köksfläkten. Slå rom och russin i pannan och tänd på omedelbart. När lågorna minskat, ös bananerna med romsåsen. Lägg upp bananerna i sin sås på varmt uppläggningsfat eller servera den direkt ur pannan. Strö lättrostad flagad mandel över bananerna och servera dem med vaniljglass.