Papas med rojo och biff på tvären
Till 4 personer:
2 tjocka skivor utskuren biff á 300g
2 krm svartpeppar från kvarn
2 msk smör
Papas:
16-25 små potatisar (Ej färskpotatis det blir för salt!)
5 dl grovt salt + 5 dl vatten
Rojo:
5 kantskurna vita brödskivor
1/2 dl röd vinäger
10 klyftor vitlök, helst färsk
2 msk paprikapulver från ny burk
2 msk malen eller väl stött kummin
1/2 krm cayennepeppar
1 äggula
1 1/2 dl olivolja
1 dl varmt vatten
Stekta grönsaker:
1 rödlök
1 röd paprika
1 gul paprika
3-4 salladslökar eller 1/2 purjolök
10 cm zucchini
2 msk olivolja
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Borsta potatisen. Koka den som vanligt, men i lika delar grovt salt och vatten. Den ska därefter ångas av väl och gärna torkas några minuter i ugnen.
- Kantskär brödet och lägg det med vinägern i mixer. Skala och pressa ner vitlöken. Tillsätt paprikapulver, väl stött kummin, cayenne och äggula. Vispa ner oljan droppvis i en tunn stråle, som till en majonnäs. Rör slutligen ner varmt vatten till önskad konsistens.
- Hetta upp en gjutjärnspanna rejält, peppra köttet, fräs en smörklick och bryn köttet kraftigt runt om. Sätt in pannan i ugnen och efterstek i cirka 10 minuter. För att ha en röd kärna ska köttet ännu kännas lite mjukt när man trycker lätt på det.
- Strimla grönsakerna var och en efter sin sort. Klyftor, stavar, sneda strimlor eller bitar. Stek eller woka dem över hög värme i olja 5 minuter.
Skär upp köttet tunt på tvären/snedden och servera det med potatisen, den starka såsen och grönsakerna.