Rostad blomkål med varmrökt lax och basilikasåsSkriv ut

Till 4 personer:
1 mdelstort blomkålshuvud
1 purjolök
3 msk olivolja
1 dl pumpafrön
salt och svartpeppar
70 gram babyspenat
70 gram mangoldskott
ca 400 gram varmrökt lax
1 citron

Dressing:
1 kruka basilika
1 dl grovt riven parmesanost
2 dl lätt crème fraiche
1/2 dl mjölk


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader, sätt in en plåt i ugnen
  2. Ansa och skär blomkålshuvudet i buketter. Blanda med olivolja och krydda med salt och peppar. Lägg blomkålen på den förvärmda plåten och rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter. (rör om då och då)
  3. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Lägg in purjolöken och pumpafröna i ugnen och rosta ytterligare ca 5 minuter.
  4. Dressing: Plocka basilikabladen och mixa den tillsammans med parmesan, crème fraiche och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg spenat och mangold på ett stort fat, dela laxen i bitar och fördela den och blomkålen på salladen.
  6. Servera med citronklyftor, dressing och eventuellt bröd.
  7.