Helstekt rostas med smakrika tillbehörSkriv ut

Mör rostas med underbart smakrika tillbehör, en magiskt god varmrätt till nyår. Serveras med vitlöksstekt svamp och patatis- och rotselleripuré. Tillagningstid ca 50 minuter. Från tasteline.

Till 6 personer:
Helstekt rostas:
1 kg rostas
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 klyftor vitlök
0,5 krukor färsk timjan
1 msk olivolja
25 g smör

Potatis- och rotselleripuré:
500 g mjölig potatis
400 g rotselleri
2 klyftor vitlök
1 msk smör
1 l vatten
1 msk grönsaksbuljong
50 smör
0,5 dl vispgrädde
3 krm salt
1 krm svartpeppar

Vitlöksstekt svamp:
250 g skogschampinjoner
2 klyftor vitlök
75 g sugarsnaps
4 tsk kalvfond
0,5 tsk flytande honung
2 msk vatten
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
1 msk smör

Gör så här:
  1. Helstekt rostas
  2. Värm ugnen till 125 grader
  3. Salt och peppra rostas runt om
  4. Skala vitlökarna och krossa lätt
  5. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg ner vitlöken, timjankvistar och smör i stekpannan och stek ytterligare ca 2-3 minuter. Ös smöret över köttet.
  6. Lägg över köttet i en ugnsform och häll över vitlök, timjan och smöret från stekpannan. Sätt i en termometer i mitten av köttbiten och stek i ugnen tills den når 60 grader.
  7. Potatis- och rotselleripuré
  8. Skala potatis och rotselleri och skär i bitar. Skala och grovhacka vitlöken.
  9. Fräs vitlöken gyllene i smör i en stor kastrull. Tillsätt potatis och rotselleri och vatten så att det precis täcker. Tillsätt buljong och låt koka under lock i ca 35 minuter.
  10. Vitlöksstekt svamp:
  11. Skär champinjonerna i kvartar. Skala och finhacka löken.
  12. Strima sugarsnaps och lägg åt sidan.
  13. Fräs svamp och vitlök i smör på medelhög värme. Tillsätt kalvfond, honung och vatten när svampen har vätskat ur. Låt det fräsa ihop och smala av med salt och peppar. Tillsätt de strimlade sugarsnapsen precis innan servering.
  14. Potatis- och rotselleripuré
  15. Sila av buljongen från potatis och rotselleri (spara gärna buljongen till en god soppa)
  16. Pressa potatis och rotselleri genom en potatispress och tillsätt smör och grädde. Vispa ihop med hjälp av en ballongvisp och smaka av med salt och peppar.
  17. Låt köttet vila i 5 minuter innan du skär upp det. servera tillsammans med potatis- och rotselleripuré och vitlöksstekt svamp. ddekorera med lite extra timjankvistar.
  18.