Äpplekaka på rivna äpplen Till 6 personer: 20 st sötmandlar 150 g smör eller margarin 1 dl socker 2 dl skorpmjöl 1 msk vetemjöl 6 medelstora äpplen En djup form skall användas. Det går bra med en grundare också, men då krävs mer smet. Gör så här: Värm ugnen till 225° Riv sötmandeln. Knåda ihop mandeln, smör, socker, skorpmjöl och vetemjöl. Smörj en form och lägg hälften av smeten i botten på formen. Riv äpplena. Ett tips är att dela äpplena på mitten, kärna ur dom och riva dem genom att hålla den platta sidan av äpplet mot rivjärnet. Skalet kommer då inte att rivas utan när äpplet är färdigrivet kommer du att ha skalet kvar i handen. Lägg alla rivna äpplen i formen. Lägg nu återsående del av smeten ovanpå äpplena. Grädda i ugnen i ca 20 min tills ytan fått en fin brun yta. Ingen äpplekaka är fullständig utan vaniljsås till :-)