Lussebullar
Till ungefär 35 lussebullar:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 kesella lätt
2 påsar saffran (1 gram)
1 1/2 dl socker
1/2 tesked salt
ca 17 dl mjöl
Garnering: russin
Pensling: 1 ägg
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
- Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter (tillsätt ev mer mjöl)
- Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter
- Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 lussebullar, lägg dem på smorda plåtar och garnera med russin.
- Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-6 minuter.