renner.se

2024-04-23 tisdag v.17

LussebullarSkriv ut

Recept från Arla 2006

Till ungefär 35 lussebullar:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 kesella lätt
2 påsar saffran (1 gram)
1 1/2 dl socker
1/2 tesked salt
ca 17 dl mjöl

Garnering: russin
Pensling: 1 ägg


Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. 
  2. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
  4. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter (tillsätt ev mer mjöl)
  5. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter
  6. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 lussebullar, lägg dem på smorda plåtar och garnera med russin.
  7. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-6 minuter.
  9.  
  10.