Mandelkolja
50 g + 3 msk smör
1 kg mjölig potatis
600g koljafilé
½ dl ströbröd
1 påse mandelspån (100 g)
1 tsk torkad ingerfära
20 g persilja (1 frp)
1½ dl mjölk
1 krm vitpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Ta fram 50 g smör.
- Koka upp 1½ liter vatten med 1 msk salt. Skala och halvera potatisen. Koka potatisen tills den är mjuk, ca 20 min.
- Smörj formen med 1 msk smör. Lägg fisken i formen. Blanda ihop smöret, ½ dl ströbröd, 1 påse mandelspån, 1 tsk torkad ingerfära och ½ tsk salt i en skål. Fördela sedan blandningen över koljan. Stek i mitten av ugnen i ca 20 min.
- Finhacka persiljan.
- Häll av vattnet från potatisen och mosa eller pressa potatisen. Använd gärna elvisp för att vispa ner 1½ dl mjölk, den hackade persiljan, 2 msk smör, ¾ tsk salt och 1 krm vitpeppar.
- Servera mandelkoljan med persiljemoset och gärna med en god sallad.
- Salldsförslag. Skala 1 kålrabbi och skär den och ½ gurka i stavar. Skala och grovriv 300 g morötter (3-4 st). Blanda morötterna med 1½ msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm sal och 1 krm svartpeppar.