renner.se

2024-04-25 torsdag v.17

Fläskfilé med SaffranspastaSkriv ut

Till 4 personer:
600-700 g fläskfilé (helst en stor filé)
1-2 msk kinesisk soja
1-2 msk olivolja
½ -1 tsk salt
ca 1 krm nymald vitpeppar
1-2 msk smör till stekning

Saffranspasta:
250 g äggnudlar
1 stor morot
½ - 1 stor zucchini
½ purjolök
3 msk olivolja
ca ½ tsk salt
1 paket saffran 0,5 gram

Örtparmesan:
3 dl grovriven parmesanost
½ - 1 kruka grovhackade basilikablad
½ dl hackad gräslök
½ dl hackad persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor


Gör så här:
  1. Putsa fläskfilén helt fri från hinnor och skär den i 1½ - 2 cm tjocka skivor. Pensla köttet med sojan och därefter med olivoljan. Låt köttet stå i rumstemperatur medan du gör i ordning pastan och örtparmesanen.
  2. Saffranspastan: Skär grönsakerna i mycket tunna långsmala strimlor eller remsor. Börja med att skiva moroten och zucchinin på längden med en potatisskalare eller en osthyvel och skär sedan strimlor med en vass kniv. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar i rikligt med vatten (gärna med ett par msk olivolja i vattnet). Låt grönsaksstrimlorna koka med 1 - 2 minuter på slutet.
  3. Låt allt rinna av väl i ett durkslag. Finfördela salt och saffran i en mortel och blanda med cirka 3 msk olivolja i en stor stekpanna (gärna teflon eller tefal). Tillsätt pastan och grönsakerna och sväng runt det hela några sekunder på en het platta.
  4. Örtparmesan: Grovriv parmesanosten och hacka de färska örterna. Blanda allt i en skål och smaksätt med pressad vitlök samt lite nymald svart- eller vitpeppar.
  5. Hetta slutligen upp en stekpanna och låt smöret bli brynt. Krydda och lägg i fläskfiléerna och stek dem lätt och hastigt ca 1 minut på varje sida. Lägg upp pastan på fat eller fördela på heta tallrikar och strö rejält med örtparmesan över. Lägg på det nystekta köttet och garnera eventuellt med några basilikablad.