Vild fläskkarré a la Frölander
1 kg fläskkarré i bit
3dl kaffegrädde
2 msk viltfond
12 enbär
1 msk rosmarin
2 saltgurkor, gelé eller rårörda lingon
1 kg potatis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Krossa enbären och rosmarinet i en kryddkvarn eller lägg kryddorna i en plastpåse och hamra lite försiktigt.
- Salta och peppra karrén och klappa in kryddkrosset runt om.
- Sätt in stektermometern i karrén så att spetsen hamnar mitt i köttbiten. Lägg steken i en långpanna och häll 1 dl vatten runt om så blir pannan enklare att diska.
- Se till att få in steken i ugnen tidigt. Den behöver stå inne i ungefär en timme.
- Skala potatisen och dela i kvartar.
- Ta ut långpannan och stoppa ner potatisklyftorna vid sidan om karrén. In i ugnen igen. Kolla potatisen efter en halvtimme så att den inte blir bränd.
- Häll i grädden i en kastrull och slå i fonded. Låt koka upp. Ev. kan såsen behövas göras lite tjockare med lite redning.
- Karrén är färdig när termometern visar på 75 grader. Då bör också potatisen vara klar.
- Låt karrén vila insvept i aluminiumfolie tio minuter. Servera med saltgurka i stavar, gelé eller lingon och en tomatsallad.